Vaxning

Vad innebär vaxning?

Vaxning är en hårborttagningsmetod som innebär att man rycker hårstråna ur hårsäcken. På detta sätt tar det längre tid för ett nytt hårstrå att återskapas och växa ut, än om man rakar bort det. Hårstråna som är nybildade som växer ut, blir dessutom tunnare och mjukare, vilket gör att det inte blir lika stickigt och kliigt som vid rakning. En annan fördel med vaxning är också att det har en tendens att ge mindre inåtväxande hårstrån än vid rakning.

Att tänka på inför vaxning

Planera inte in någon träning, bastubad eller bad på badhus samma dag efter du vaxat dig. Huden måste få vila, och porerna få stänga sig innan du utsätter den för påfrestning.
För att förebygga inåtväxta strån som är väldigt vanligt att man får på intimområdena, så är det bra om man peelar huden regelbundet. Det kan man göra enkelt med en sträv handduk när man torkar sig efter dushen. Det finns även produkter som förebygger inåtväxande strån. En kombination av peeling och produkt är det bästa.

Hur påverkas huden av vaxning?

En vanlig reaktion efter vaxning är en lindrig rodnad men som oftast går över inom ett dygn. Men man kan ändå känna en viss ömhet i huden. Det kan ta upp till ett par dagar innan det släpper helt. Men ju mer regelbunden man är med sina vaxningar, desto mindre brukar man märka av både det ena eller det andra vid återbesöken.

Brasiliansk vaxning

I Sverige kallar vi brasiliansk vaxning för den metod där man tar bort allt könshår genom vaxning. Hos oss kallar vi all vaxning ”innanför” troskanten för brasiliansk. Dvs, även om du vill spara ett litet område, så räknas det som brasiliansk. Till skillnad från bikinivaxning, där det handlar om håren ”utanför” troskanten, och max 10 cm ned på låren. Vi använder oss av ett varmvax som är speciellt framtaget för intim brasiliansk vaxning och känslig hud.

Får man mindre hår av vaxning?

Volymen av hår kan man nog säga blir mindre vid regelbunden vaxning. För då hinner inte hårstråna växa sig grova, och eftersom det tar längre tid för hårstråna att nybildas och komma ut genom huden, (än vid rakning).  Så det kommer att upplevas som glesare och färre hårstrån. Därav skulle nog många påstå att man får mindre hår av vaxning. Men rent vetenskapligt så finns det inget som styrker att man kan säga att det leder till mindre hårväxt över tid. Slutar du att vaxa dig, så kommer du snart att uppleva samma hårväxt som du hade innan du började vaxa dig.

Hur långt bör håret vara vid vaxning?

Du behöver ha en längd om minst 5 mm, men helst inte längre än 1 cm vid brasiliansk vaxning. (Övrigt på kroppen kan hårstråna vara så långa de är.) För att man ska kunna vinna något på att inte vaxningen ska bli så jobbig, så bör man vaxa sig regelbundet, och inte vänta tills håret vuxit ut längre än 1 cm.
Vi rekommenderar att man vaxar brasilianskt med ca 3 veckors mellanrum.

Gör det inte förfärligt ont med brasiliansk vaxning?

Första gången du gör en brasiliansk vaxning kan det upplevas mer smärtsamt. Detta på grund av att håren är grova, stråna sitter tätare och de sitter hårt i hårsäckarna. Om du regelbundet gör en brasiliansk vaxning blir håret tunnare och de kommer inte att sitta lika hårt i hårsäckarna, vilket betyder att det upplevs mindre smärtsamt än första gången. Vi tar små partier i taget, och man får gärna vara med och hjälpa till och sträcka huden. (Ju mer sträckt hud, desto mindre ont.)

Utför ni även brasiliansk vaxning på män?

Nej, det gör vi inte.