Plasmalift

Vad är plasmalift?

Plasmalift är en hudbehandling där man krymper lös hud. Behandlingen går ut på att få huden att skapa nytt kollagen, som fyller ut fina linjer, rynkor och stramar upp den.

Vanligast behandlingsområden är runt ögonen - tex ögonlockslyft eller den tunna huden under ögonen. Även kråksparkar, nasolabiallinjer, marionettlinjer, hals och rynkor i pannan. Man kan i princip behandla alla hudområden som är rynkig eller lös. Mage, armar, dekolltage, ärr, bristningar osv...

Hur går själva behandlingen till?

Först bedövas området som ska behandlas med en kräm i ca 20-30 minuter. Sedan används en plasma penna som avger elektrisk energi när man riktar den mot huden. Den avger då en flash av plasmaljus, vilket skapar ett litet microbrännsår i form av en liten prick.
När man "prickat" hela området smörjs det in med en eftervårdsprodukt och läkningsprocessen får ta vid.

För att göra det används en äkta plasmapen från Louise Walsh International. Den säkraste och mest effektiva på marknaden. Den har endast en 0,4 mm tunn prob som gör att behandlingarna blir säkra och precisa.
Naturligtvis är proberna av engångstyp.

Vad händer efter behandlingen?

Man får med sig eftervårdsprodukter som man ska använda nästföljande vecka tills prickarna fallit av. Direkt efter behandling kan man redan se en åtstramning av huden. Det är vanligt att en svullnad uppstår, samt rodnad, vilket är helt normalt och hör till behandlingens läkningsprocess. I en del sällsynta fall kan svullnaden bli extrem. Huden kommer nu att fortsätta läka, och starta själva kollagenproduktionen. Denna fas håller på i 3 månader, så det är först efter det som man kan se slutresultatet på behandlingen.

Viktigt! Efter hudens yttersta lager har läkt, (ca 3-7 dagar), så måste man smörja med solskyddsfaktor 50 i minst 12 veckor, dock rekommenderas gärna 20 veckor.

Varför är det så viktigt att smörja med solskyddsfaktor efter en plasmaljusbehandling?

Plasmaljusbehandling med plasma pen är så effektiv så när microskorporna börjar falla bort har en alldeles ny färsk hud bildats under, precis som bebishud. Och en bebis sätter man ju inte ut i direkt solljus, eller hur? Om huden utsätts för direkt solljus den närmaste tiden efter en behandling, så kan melaninet i den nya huden starta en hyperpigmentering. Dvs man kan få pigmentfläckar.

Varför kan endast ljushyade behandlas med plasmaljus?

När man "skadar" det basala lagret i epidermis, vilket är själva anledningen med plasmaljuset, så kan även melaninproduktionen störas. Melanin är det pigment vi har som skapar vår hudfärg. Blir melaninproduktionen störd, så startar det antingen överproducera, eller så slutar det helt producera melanin. Vilket kan leda till att antingen får man mörka, eller vita fläckar som ärr. Ljushyade producerar inte lika mycket melanin, vilket gör att där tar melaningproduktionen ingen, eller väldigt liten skada. Därför tar vi inga risker med att behandla personer som ligger över en trea på fitzpatrickskalan.

Kan man göra om behandlingen om man inte är fullt tillfredsställd med resultatet?

Ja, men efter tidigast tre månader. Huden måste få tid att hinna läka helt, både på utsidan och insidan. Man kan som max göra 4 behandlingar i följd på samma område. Många gånger räcker 1 behandling, och i andra fall behöver man komplettera med fler. Görs fler behandlingar av samma område lämnar vi 25% rabatt på nästföljande behandlingar.

Vilka resultat kan man förvänta sig?

Resultaten brukar kunna bli väldigt tydliga, men är förstås väldigt individuella. Det beror på många faktorer; anamnes, livsstil, ålder, hudtyp, läkkött, hudelasticitet osv... Så man måste ha realistiska förväntningar utifrån var man själv befinner sig utifrån dessa faktorer. Alla hudar är olika och alla ansikten är olika.

Vilka risker finns det?

Allergi mot bedövningsmedel (lidocaine)
Sårinfektion / sårläkning / ärrbildning (sällsynt)
Pigmentförändringar - hyperpigmentering. (En solkräm med solskyddsfaktor 50 bör användas efter behandling under följande 12-20 veckor. Skulle hyperpigmentering trots allt hända, så kan mikrodermabrasion, rejuvinerande behandlingar eller andra relevanta behandlingar hjälpa - efter full läkning, 3 månader.)
Otillräckligt resultat av behandling