HIFU HUDÅTSTRAMNING OCH FETTREDUCERING

VAD ÄR HIFU?

Hög Intensivt Fokuserat Ultraljud (HIFU) är en icke kirurgisk behandling för att strama åt lös hud på ansikte och kropp eller för att reducera fett.
Behandlingen går ut på att starta kroppens egna kollagenproduktion, som avtar med åren och resulterar i hudens åldrande. Värme skickas till huden och dess underliggande vävnad genom ultraljud. Ultraljudet orsakar små koaguleringspunkter på olika djup i huden, vilket triggar igång den naturliga processen som kallas neocollagenesis/alternativt förstör fettcellerna. Det som händer då är att kroppen börjar producera nytt friskt kollagen, som är hudens viktigaste beståndsdel för en ungdomlig hy. Hifu tar sig ända ned till SMAS, som är samma lager av vävnad som läkare drar åt vid t.ex ett ansiktslyft. HIFU är idag den enda icke kirurgiska metoden som kan behandla ända nere i SMAS.

 Vanliga behandlingsområden är:

 • Hals
 • Dubbelhaka
 • Panna
 • Kinder
 • Kropp
 • Man kan behandla både ansikte och kropp där lös hud framträder.
 • Man kan även behandla envisa fettdepåer på kroppen.

VAD KAN MAN FÖRVÄNTA SIG FÖR RESULTAT FRÅN HIFU LYFT?

Det är väldigt svårt att förutsäga vilket resultat var och en kan förvänta sig då alla svarar olika på behandling. Men de flesta ser resultat omgående direkt efter behandlingen. Dock får man vänta ett halvår innan man ser det slutliga resultatet, även om kroppen fortsätter att producera kollagen ända upp till ett år efter behandlingen. För de allra flesta räcker det med en behandling, men behöver/vill man göra en till behandling kan man göra det tidigast efter 4 månader. Det är ingen konvalescenstid efter behandlingen, du kan gå direkt till jobbet eller träningen eller vad du vill, så bor du i närheten av Gävle eller Sandviken så hinner du till och med komma in på en behandling på lunchen.

FETTREDUCERING MED HIFU

Hifu kan även reducera oönskade fettdepåer. De förstörda fettcellerna tas bort av kroppens naturliga lymfsystem. Denna process tar ca 8-12 veckor. Men även här brukar de flesta kunna se synliga resultat direkt efter behandlingen.
Fettet från fettcellen omvandlas till triglycerider och vatten som tas om hand av kroppen blodsystem och förbrukas av kroppen som energi. Därför är det viktigt att dricka mycket vatten -gärna med citron i, samt minska kolhydrat och kaloriintaget de första veckorna efter behandlingen så kroppen kan ta upp det frigjorda fettet som energi istället.
Eftersom fettcellerna är förstörda och innehållet förbrukas av kroppen kommer inte fettet att kunna lagras i det behandlade området igen.

VEM KAN GENOMGÅ HIFU?

HIFU fungerar på alla hudtyper, både på män och kvinnor. Bästa kandidater är personer som är aktiva och i sin målvikt, eller nära sin målvikt med envisa fettdepåer. Man bör ha ett bmi lägre än 30.

Du kan inte genomgå HIFU behandling om du:

 • Är gravid el ammar

 • Har metallimplantat eller syntetiska implantat (t ex silikon) på det berörda området

 • Har elektriska implantat (pacemaker)

 • Gjort botox el fillers (bör vänta 12 veckor)

 • Har hudsjukdom

 • Har öppna sår

 • Har epilepsi

 • Har utsatts för stark sol senaste månaden

 • Äter blodförtunnande mediciner eller omega 3

Intag av kaffe eller andra drycker innehållande koffein innan behandling rekommenderas inte. Känsliga personer kan ta paracetamol 30-60 minuter innan behandling.

HUR KÄNNS BEHANDLINGEN?

Precis när ultraljudsenergin går ner i huden förekommer ofta en känsla som indikerar att kollagenproduktionen sätts igång. Känsligheten varierar från person till person och en del skulle beskriva det som en varm stickande känsla. En del tycker att det gör lite ont, men inget man inte kan stå ut med. Intensiteten är något som terapeuten kan styra, så det går att dra ner på den om det skulle kännas för mycket. Efteråt kan det förekomma en känsla såsom vid blåmärke, men är övergående.

HUR MÅNGA BEHANDLINGAR KRÄVS?

De flesta behöver bara en behandling, men beroende på hudens elasticitet, ålder, kollagenproduktion och andra individuella faktorer så svarar man olika på behandling. Det kan då ibland behövas mer än en behandling.
Man kan även göra touch ups efter en viss tid, om man vill hålla jämna steg med hudens naturliga åldrande.

HUR GÅR EN BEHANDLING TILL?

Först görs en konsultation där vi går igenom om du är en bra kandidat för HIFU. Sedan får man lägga sig på en brits och vi markerar området på huden som ska behandlas. Huden smörjs med en ultraljudsgelé och sedan startas behandlingen. Området behandlas på olika djup, beroende på om det är hudåtstramning eller fettreducering som är målet. Eller både och. Själva behandlingen tar allt mellan 20 minuter upp till 90 minuter beroende på område och syfte. När behandlingen är klar kan du känna att det stramar/sticker lite i området, men det är inte smärtsamt. Du kan återgå direkt till dina vardagliga sysslor. Du får med dig rekommendationer om hur du på bästa kan boosta behandlingen själv.

Är detta någonting som intresserar dig så finns vi på Studio Sans i Gävle och Sandviken med omnejd.

VAD KAN JAG GÖRA SJÄLV?

Vid hifu hudåtstramning är det bra att ha köpt hem en fuktmask (ansikte) som bör användas gärna varje dag första veckan efter behandling. Och återfukta med en bra fuktkräm varje dag. Börja äta kollagen. Drick mer vatten med citron i.

Vid hifu fettreducering är det bra om man rör på sig för att hjälpa kroppen få ut slagget. Och minska på kalori och kolhydratintaget första veckorna så kroppen använder de förstörda fettcellerna som bränsle i första hand. (Fettet från fettcellen omvandlas till triglycerider och vatten som tas om hand av kroppen blodsystem och förbrukas av kroppen som energi.) Även här bör du dricka mycket vatten - gärna med citron i.